Wat kun je leren van kritiek?

Wat heerlijk als mensen zeggen dat je goed schrijft. Toch? Of heb je er meer aan als iemand je werk afkraakt? Geloof het of niet, maar zelfs van de ergste kritiek kun je veel leren. 

 

Kritiek is nodig

Welke auteur vind jij fantastisch? Of bewonder je een blogger of journalist? Ook deze persoon kan het allemaal niet alleen. Professionele auteurs, bloggers en journalisten hebben redacteurs die hun werk beoordelen en verbeteren. Niemand kan zonder terugkoppeling. Kritiek is een vorm van terugkoppeling die niet fijn is om te krijgen. Toch kun je het omdraaien naar iets waar je veel van leert. Zelfs kritiek waar je niets mee doet maakt je sterker als schrijver.

 

En wat als je het er echt niet mee eens bent?

Natuurlijk hoeft niet alle kritiek voor jou van waarde te zijn. Als een liefhebber van thrillers je liefdesromans niet spannend genoeg vindt, dan hoef je daar niets mee. Maar als iemand je stuk ‘niet zo goed’ vindt, dan moet je doorvragen. Waar haakt diegene op af? Wat kan er beter? Stel je vragen zonder aanval of verdediging. Je moet echt willen weten wat de ander niet bevalt aan wat je hebt geschreven. Vaak doen we kritiek namelijk af als ‘onzin’ als we niet precies begrijpen wat de ander bedoelt.

 

“Zelfs kritiek waar je niets mee doet maakt je sterker als schrijver.”

 

Het kan zijn dat je de kritiek daarna alsnog naast je neerlegt. Toch is het ook dan goed om te weten wat de ander bedoelt. Je kunt namelijk een bewuste keuze maken om een bepaalde schrijfstijl te hanteren. Het kan zijn dat je van de helft van de kritiek alleen opsteekt dat je liever je eigen keuzes maakt, ook al wijken die af. Je doet uiteindelijk wat voor jou werkt.

 

Wat kun je leren van kritiek?

Om het kort samen te vatten: kritiek helpt je om je zwakke punten aan te pakken. Daarnaast leer je aan de hand van wat je wel (en niet) ter harte neemt wat jij het belangrijkst vindt in je schrijfwerk.

 

Wat is de ergste kritiek die jij ooit kreeg?

Laat een bericht achter; hieronder of via het contactformulier. Ik vertel je graag hoe je deze kritiek positief kunt gebruiken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.