Wat je kunt leren van lezen

Leren van lezen gaat verder dan woordenschat uitbreiden en je fantasie prikkelen. De beste auteurs zijn vaak ook de echte veellezers. Het levert je zelfs nog meer op als je buiten je vertrouwde genre leest. 

 

Ontdek het verhaal

Elk boek, elk artikel en elke website heeft een eigen stijl. Sommige schrijfstijlen lijken op elkaar. Je kunt iets prettig en vlot vinden lezen, of je kunt een tekst of boek langdradig vinden. De tekst is slechts een vorm om een verhaal over te brengen. Op het moment dat je iets leest, ontdek je het verhaal. Bij goede teksten gaat dit makkelijker dan slechte. Je kunt leren van lezen door bewust te kijken naar alles wat je in teksten opvalt.

 

Wat je kunt leren van lezen

Hoe meer je leest, hoe meer je weet wat voor stijl je bevalt. In wat voor boeken word je meegesleept en kun je niet stoppen met lezen? Op welke website staan blogs die uitnodigen tot het lezen van nog een blog, en daarna nog één? Bekijk je favoriete schrijfwerk eens met andere ogen. Wat maakt dat je doorlees? Hoe komt het dat je dit verhaal zo goed vindt?

 

Buiten je vertrouwde stijl

Het is belangrijk om verder te kijken dan alleen wat je leuk vindt. Je kunt namelijk ook veel leren van boeken, blogs en artikelen die je saai, langdradig, onbegrijpelijk of chaotisch vindt. Lees daarnaast veel uit genres die je niet interessant lijken. Wat valt je op aan de verhalen? Welke elementen grijpen je aan en welke kunnen je juist niet boeien?

Ter illustratie: zelf dacht ik altijd van realistische verhalen te houden. Uiteindelijk bleek dat de thema’s die ik interessant vond (zoals specifieke karakterontwikkelingen en bepaalde relatiestructuren) universeel zijn. Ze kwamen dus ook voor in fantasy-romans, historische en romantische boeken; genres die ik voorheen vermeed. Door buiten mijn voorkeuren te lezen, kreeg ik meer inzicht in wat ik zelf wilde schrijven.

 

Praktische tips om meer te lezen

Via websites als Goodreads en Hebban kun je jaarlijks een leesdoel instellen. Dit motiveert om ook echt tijd vrij te maken om te lezen. Maak daarnaast slim gebruik van diverse media, zoals luisterboeken, om op vrije momenten (tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen) ook leesgelegenheid te creëren.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.