Krachtige tussenkoppen schrijven (2)

Je doet het voor SEO en voor algemene leesbaarheid: tussenkoppen schrijven. Hoe zorg je ervoor dat deze echt meerwaarde geven aan je artikel? 

Krachtige tussenkoppen schrijven zorgt voor beter begrip van je tekst. Waar wil je heen met je verhaal?

 

<<< Lees hier deel 1

 

De beste lengte van de tussenkop

Een goede tussenkop is niet te lang en niet te kort. Dat klinkt niet heel concreet, maar er zijn dan ook geen vaste regels voor. Als vuistregel kun je hanteren dat je twee tot zes woorden gebruikt. Een enkel woord is vaak te kort om te prikkelen, en bij zeven lange woorden past je tussenkop soms niet meer op één regel. Daarbij is een te lange tussenkop niet makkelijk scanbaar.

Mag je hiervan afwijken? Ja, maar doe dit weloverwogen en dus alleen als het echt nodig is. Kun je met een eenvoudige ingreep je tussenkop inkorten? Kies daar dan voor. Het kan soms blijken dat je tussenkop zo lang is omdat je twee verschillende onderwerpen in één alinea wilt stoppen, terwijl het beter in twee aparte alinea’s past – met elk een eigen tussenkop.

 

Samenhang tussenkop en alinea

Logischerwijs is er een samenhang tussen je kop en de daaropvolgende tekst. Toch moet je je tussenkop even negeren op het moment dat je de tekst schrijft. Je lezer vergeet namelijk de tussenkop zodra hij of zij je alinea gaat lezen. Heb je een vraag als tussenkop, herhaal die vraag dan in je alinea. Anders gezegd: je tekst moet ook zonder tussenkoppen te lezen zijn. Hetzelfde geldt ook andersom.

 

Krachtige tussenkoppen voor koppensnellers

Is je blog, artikel of verhaal af? Lees dan alle tussenkoppen na. Veel teksten worden namelijk slechts gedeeltelijk gelezen. Weet een lezer dankzij alleen de tussenkoppen waar je artikel over gaat? Is dat niet het geval, dan kun je hier je tussenkoppen op aanpassen.

 

Tot slot: heb je een samenvatting nodig?

Veel artikelen geven in de laatste alinea een samenvatting van wat eerder is geschreven. In dit geval zou ik zeggen dat mijn opbouw als volgt was: ik vertelde je over een goede opbouw, de waarde van de koppen voor de lezer, en sprekende tussenkoppen schrijven. Vervolgens lichtte ik toe of je al dan niet moet starten met je tussenkoppen en hoe het zit met lengte en en samenhang. Hierop volgde de afsluiter: de controle voor koppensnellers.

Was deze samenvatting dan wel echt nodig? Staat alle informatie niet al in de tekst? Herhaling kan een tekst duidelijker maken, maar het kan er ook voor zorgen dat mensen afhaken. De meerwaarde van een samenvatting zit hem er echter vaak in dat koppensnellende lezers de keuze hebben om alleen de samenvatting te lezen (bijvoorbeeld bij tijdgebrek). Willen ze meer diepgang, dan lezen ze alsnog het hele artikel.

De samenvatting is dus niet verplicht, maar kan een waardevolle toevoeging zijn.

 

2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.