Krachtige tussenkoppen schrijven (1)

Je doet het voor SEO en voor algemene leesbaarheid: tussenkoppen schrijven. Hoe zorg je ervoor dat deze echt meerwaarde geven aan je artikel? 

Goede tussenkoppen schrijven zorgt voor beter begrip van je tekst. Waar wil je heen met je verhaal?

 

Begin met de opbouw

Wat is de structuur van je artikel? Kom je met een vraag die uiteindelijk beantwoord moet worden? Of volg je een verhaalstructuur? Wat je keuze ook is, wat je schrijft heeft altijd een logische opbouw. In de meeste gevallen start je – na een prikkelende titel of vraag – met een situatieschets. Daarna besteed je aandacht aan een probleem of obstakel, om vervolgens naar een goede afloop toe te werken.

 

Wat heb jij er eigenlijk aan?

Ja, jij, de lezer. Een goede tussenkop benoemt het voordeel voor de lezer. Door bovenstaande kop te lezen, weet je dat ik in deze alinea vertel wat goede tussenkoppen jou opleveren. Dit weet Google nu ook, want die hecht extra waarde aan kopteksten. Kortom: een goede tussenkop werkt zowel goed voor je lezer als voor je SEO.

Bekijk ter inspiratie deze tussenkoppen die geheel op de lezer zijn gericht:

  • Hoe je betere SEO-teksten schrijft
  • Tot slot: de belangrijkste tip voor de tussenkop
  • 3 vuistregels voor krachtige titels
  • Liever een hele zin dan een enkel woord
  • Het grootste geheim van Google
  • Meer verdienen per tekst
  • Wat levert bloggen op?

 

Laat je tussenkoppen spreken

Een goede tussenkop schrijven doe je door duidelijk te zijn. Tussenkoppen staan er niet als versiering. Ja, ze zorgen er inderdaad voor dat een tekst prettiger leest. Dankzij de witruimte hebben je ogen tenslotte even rust. Ook ziet een tekst met tussenkoppen er prettiger uit dan één lange lap tekst.

Een goed lay-out is echter niet de hoofdreden dat kopteksten lezers bij de les houden. Met elke titel prikkel je de lezer. Bedenk dus hoe je jouw lezer nieuwsgierig maakt of aanspoort verder te lezen. Waar komen ze voor? Wat hebben ze aan je stuk? En hoe sluiten je koppen daarop aan?

 

Eerst de tekst, dan de tussenkoppen schrijven?

Elke tekstschrijver heeft een eigen voorkeur als het om tussenkoppen gaat. Er is geen goede of slechte manier. Als je het liefst eerst je tussenkoppen uitwerkt om daarna makkelijker de tekst te kunnen schrijven, dan is dat prima. Wil je juist eerst de tekst schrijven omdat dit je goede ideeën geeft voor tussenkoppen, dan doe je dat. Het werkt allemaal, zolang je een logische opbouw volgt en je tussenkoppen laat spreken.

 

Lees verder in deel 2  >>>

 

 

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.